Събота, 06 Април 2019 09:28

  Нови книги в библиотеката: „Балканска рапсодия” и „Близки срещи със смесени чувства” на Мария Касимова-Моасе

  Мария Касимова-Моасе завършва българска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Кариерата й на журналист започва във в. „Стандарт”, където пише за театър, кино и музика. Била е сътрудник на всекидневниците +24 часа”, „Сега”, „Демокрация”. Заемала е отговорни редакторски позиции в лайфстайл списанията  „Едно”, ELLE,  в „Капитал LIGHT” и е един от основателите на сп.  HEЯR. В момента работи на свободна практика за различни медии.

  „Балканска рапсодия”

  Балканският полуостров през първите десетилетия на миналия век – съдбите на героите се срещат в свят, изпълнен с религиозни табута, суеверия и вкаменени морални норми, между бежанските пътища на Албания, неукрепналата все още България и модерна Турция на Кемал Ататюрк. Едновременно с този драматичен сюжет, пронизан от болка, но осветен от свободата да обичаш и да бъдеш обичан, една съвременна жена води вътрешен диалог с предците си, за да си обясни емоционалните, етичните и личностните решения на онези, чиято кръв тече във вените й. така, споена от два паралелни сюжета, свързани един с друг, но отдалечени във времето, на страниците на тази книга се разказва една магична балканска история, в която единствено важно остава това, което духът иска да сподели.

  „Близки срещи със смесени чувства”

  „Близки срещи със смесени чувства” не се вписва в определен жанр. Тя не е нето роман, нито документалистика, нито автобиография. Историите, събрани в нея, са разнородни, но само на пръв поглед несъвместими.това са журналистически статии, есета и портрети, публикувани в различни медии през последните повече от десет години. Наравно с тях са включени и самостойни текстове, разказващи контекста, предисторията или следствието от тяхното публично появяване. Откровено и много лично.

  Тази книга е опит за излизане от журналистическата анонимност. Тя е разказ за двете страни на една монета. Като позитива и негатива във фотографията. Като спектакъла и болезнените репетиции преди това. Книга за видимото, публичното и невидимото, болезнено съкровеното.

  „Близки срещи със смесени чувства” е пъзел от истории, които всеки сам подрежда в емоционалната си памет. В тях се оглеждат времето, човешките взаимоотношения, страховете и мечтите ни… Малки истории за големия живот.

  Георги Тошев

   


   

   

  © 2017-2019 Народно читалище "Наука-1870 г.", Троян. Всички права запазени.