Понеделник, 27 Януари 2020 10:55

  Да съживим една богата и благородна традиция – дарителството!

  През настоящата 2020 г. се навършва една значима годишнина в историята на нашия, троянския, край – 150 години читалищна дейност в община Троян.

  В далечната 1870 г. няколкото будни троянци – основатели на читалището в града, са и първите дарители. От дълбоките джобове на потурите си те изваждат по една бяла меджидия и правят първите вноски в касата на читалището. Абонират го и за няколко български вестника, купуват първите книги.

  В 1892 г. друг троянец – Ганко Семерджиев, радетел за напредъка и просветата на родния Троян, дава лични парични средства,  с които да се закупят книги, вестници и списания, да се наеме помещение (дюкянът на Цочо Спасов) и да се възроди замрялата по това време в града читалищна дейност с отварянето на първата обществена библиотека в Троян след Освобождението – библиотека „Наука”.

  1910 г. троянецът полк. Павел Стаев прави голямо дарение на читалищната библиотека – „Энциклопедический словарь” в 85 тома на стойност 600 лв.

  През 1919 г. фабрикантът Петър Кинов Балевски предлага дарение на читалището – с лични средства да довърши започнатия строеж на нова читалищна сграда като възстанови и похарчените преди това средства. През 1920 г. читалищната сграда е готова и на фасадата й е поставена табела с надпис: „Читалня на Народообразователното дружество в Троян, съградена от Мария и Петър К. Балевски”.

  През 1926 г. са утвърдени два дарителски фонда: фонд „Д-р Спас Бояджиев” на стойност 5000 лв., дарение от родителите му в негова памет за закупуване на медицинска литература, и фонд „Балю П. Балевски” също на стойност 5000 лв., завещани лично от него за закупуване на литература по стомашните болести и туберкулозата.

  1927 година по повод на 35-годишнината на библиотеката в. „Хемус” публикува списък на дарителите, в който са подредени 53 имена, а дарените от тях книги са 3366 тома.

  Това са само малка част от многобройните дарители на читалището и библиотеката в Троян в 150-годишната история на читалищната дейност в общината.

  Идеята на библиотеката на НЧ „Наука – 1870 г.” – Троян в юбилейната година е чрез обявяване на дарителска кампания да съживим богатата и благородна традиция. Дарителската кампания е под мотото „Да съберем 150 търсени от читателите книги”. Кампанията продължава през цялата 2020 г. – до 20 декември 2020 г. Изготвили сме списък на търсените от нашите читатели книги, които библиотеката не може да купи. Списъкът е публикуван в профила на библиотеката (https://www.facebook.com/profile.php?id=100012338761020) и читалището (https://www.facebook.com/nauka.tr) във Фейсбук, на сайта на читалището (https://www.naukatroyan.org/). Екземпляри има също в отделите на библиотеката.  Всеки дарител ще получи благодарствена дарителска грамота.

  Призоваваме Ви – включете се, изберете книга от списъка и я дарете на библиотеката! Чрез нас тя ще достигне много хора, ще обогати интелекта и душевността им!

  © 2017-2019 Народно читалище "Наука-1870 г.", Троян. Всички права запазени.