Петък, 29 Март 2019 14:43

  Нови книги в библиотеката - „Вълчан войвода – златният бог на България” и „Зорница”

  „Вълчан войвода – златният бог на България”

  Автор: Васил Гинев

   

  Авторът Васил Гинев е роден във Варна. Потомък е на хайдушки род. Един от предците му – Михо Михов или Михо Кафталията, както са го наричали хайдутите, е участвал в четата на Вълчан войвода. Той е бил един от най-близките и доверени хора на войводата. Един от най-смелите, храбри и свирепи борци за свобода.

  Васил Гинев в детските си години слуша разказите за хайдути на баба си Мария Михова. Многобройните истории за страшните, кървави, непосилни години на робството ни, през които непокорните български борци за свобода са водили тежки битки за възкресението на родината България, карат Васил Гинев да започне събиране и систематизиране на материали, да изследва многогодишния отрязък от време в българската история -  повече от 30 години труд. Резултатът – този изключителен исторически роман в две части.

   

  „Зорница”

  Автор: Васил Гинев

   

  През годините на изследване и събиране на данни и факти за написването на романа „Вълчан войвода – златният бог на България”  авторът попада на потресаваща история, случила се в страшните години на робството. Историята му е разказана от три български жени на пределна възраст, живеещи в различни краища на страната и непознати една на друга. Интересното е, че те му разказват историята по един и същи начин, с едни и същи подробности. Трите жени са: Добра Янакиева от Бургаско, Стояна Тенева от Троянско и Калина Асенова от Русенско. Историята е за стоте жени от село Беш бунар, спасили българският род по време на турското робство. Това е основата на романа „Зорница”.

  Легенда или истина – романите са интересно и увлекателно четиво…

   

  Книгите дари за нашата библиотека читателката ни Десислава Нанковска.

  От свое име и от името на нашите читатели – БЛАГОДАРИМ!

   

   

   

  © 2017-2019 Народно читалище "Наука-1870 г.", Троян. Всички права запазени.