Сряда, 20 Февруари 2019 08:30

  "Мисия „Камбоджа” обагрена в кръв" - нова книга в библиотеката

  В библиотеката на НЧ „Наука – 1870 г.” – Троян получихме интересна книга - „Мисия „Камбоджа” обагрена в кръв”, дарение от авторката.

  Ася Стефанова е завършила история във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Специализирала е архивистика в СУ „Св. Климент Охридски”. От 1986 до 2015 г. работи като експерт-архивист в Държавен военно-исторически архив – Велико Търново. Участвала е с доклади в научни конференции. Има публикации в специализирани и регионални издания.

  Книгата „Мисия „Камбоджа” обагрена в кръв” е резултат от работата й с документите от архива на първата българска миротворческа мисия в Камбоджа през 1992-1993 г. Авторката е пресяла най-интересното от огромния документален масив, за да разкаже истинската история на мисията в екзотичната азиатска държава. Описани са главните задачи и отговорности на българските военнослужещи в Камбоджа и техния принос за мирното провеждане на изборите в страната. Отделено е внимание и на подготовката на мисията, мотивацията на бойците, тиловото осигуряване и пътуването до Югоизточна Азия.

  Авторката не подминава документите, свидетелстващи за тежките дисциплинарни нарушения на бойците от българския контингент, както и за тяхната професионална и психологическа неподготвеност за мисията. Направена е възстановка на трагичните събития, при които трима български военнослужещи намират смъртта си в кантона Пхум Прек.

  В мисията вземат участие и четирима военнослужещи от Троянския край – Петко Стойков Христов (Троян), Станислав Валентинов Тошев (Троян), Илия Иванов Иванов (с. Черни Осъм) и Даниел Маринов Ганчев (с. Черни Осъм).

  © 2017-2019 Народно читалище "Наука-1870 г.", Троян. Всички права запазени.