Сряда, 13 Март 2019 09:44

  Сирни заговезни – ден за прошка…

  Тази година Сирни заговезни е на 10 март. Народно читалище „Наука – 1870 г.” – Троян спази традицията и заедно с Община Троян и „Стоеви Максгруп” организира „Сирни заговезни в Троян” с традиционния обичай „ялова сватба”.

  Празникът започна с посещение в кметския кабинет за искане на прошка и поканване на Кмета г-жа Донка Михайлова на „яловата сватба”. В ролите на булка и младоженец се превъплътиха танцьори от ФА „Траяна” към НЧ „Наука – 1870 г.” – Троян.

  Маскарадното дефиле тръгна в 15:30 часа от площад „Възраждане”, предвождано от Представителен общински младежки духов оркестър, каручката на „младоженците” и следвано от многолюдното сватбарско шествие. С музика, усмивки и настроение дефилето премина през централната градска част, изви кръшно хоро на площадчето преди моста за пазара и по емблематичния за града ни Марковски мост се отправи към площадката в подножието на парка Капинчо, където вече беше запален традиционният огън.

  Водещата на празника Маргарита Минкова посрещна „сватбарите” и тържеството започна.  Официални гости бяха г-жа Донка Михайлова – кмет на община Троян, която поднесе специални поздрави към събралите се граждани, д-р Валентина Александрова – народен прадставител и д-р Виолета Койновска – председател на НЧ „Наука – 1870 г.” – Троян.

  Представени бяха традиционните обичаи на този ден за искане и даване на прошка. Обявени бяха победителите в конкурса „Маскараден костюм”. Много емоции предизвикаха традиционните за този празник игри – амкане на варено яйце, скачане с чували и теглене на въже. За доброто настроение се погрижиха народните певици сестрите Мария и Магдалена Филатови, които с прекрасните си песни спомогнаха да отворим сърцата си за доброто, да поискаме и да дадем прошка в този ден. Празникът продължи и завърши с кръшни хора…

  © 2017-2019 Народно читалище "Наука-1870 г.", Троян. Всички права запазени.