Вторник, 15 Януари 2019 22:29

  Две нови и интересни книги в библиотеката

  Библиотеката на НЧ „Наука – 1870 г.” обогати фонда си с две ценни и интересни книги - „Къщите говорят” и „Къщите още говорят”.

  Техен автор е Мариана Екимова-Мелнишка. Тя е преводач („Момичето на френския лейтенант”, „Портокал с часовников механизъм”, „Птиците умират сами”, сагата за Хари Потър и много други), журналист (БТА, сп. ЛИК, в. „Капитал/Лайт” и други периодични издания).

  Мариана Екимова-Мелнишка е дългогодишен преподавател в Нов български университет. Води курсове по специализиран английски в департамент „Икономика и бизнес администрация” и ръководи магистърска програма „Управление на туризма”.

  Автор на десетки пътеписи и статии, Мариана Мелнишка от няколко години се е насочила към местата на памет за създателите на следосвобожденска България. Своите изследвания тя публикува в двете книги „Къщите говорят” и „Къщите още говорят”. Статиите са придружени от снимки на сградите, дело на доц. д-р Александър Н. Геров. Той е математик-информатик, но с фотография се занимава още от ученик. Природата му е любима тема за снимки, а в сградите открива пейзажа на града.

  Във втората книга за къщите 18 страници са посветени на Троян – „Кои сме ние и откъде идваме. Къщите в Троян знаят отговора”. Мелнишка представя 13 троянски къщи и сгради, разказвайки парченца от тяхната и на собствениците им история – къщите на Никола Цонковски, Найден Серяков, Марко Раев, Кирил Тотев, Иван Хаджийски, Цанко Мондешки…

  За да разберете кои са останалите, потърсете книгите на Мариана Мелнишка при нас в читалищната библиотека. Те са на разположение за ползване само в читалнята.

  © 2017-2019 Народно читалище "Наука-1870 г.", Троян. Всички права запазени.