Петък, 30 Ноември 2018 14:51

  Спомен за вдъхновеното сърце на учителя

  В снежната вечер на 29 ноември 2018 г. зала „Форум” на НЧ „Наука – 1870 г.” събра приятели и почитатели на Маестро Владимир Парушев, за да почетат 95 години от рождението и 25 години от смъртта му. „Спомен за вдъхновеното сърце на учителя” – такъв бе насловът на проявата, организирана от Инициативен комитет „Ученици и приятели на Маестро Владимир Парушев” - Снежина Стойкова, Мариета Жекова, Иванушка Хаджийска и екипа на НЧ „Наука – 1870 г.“, Троян.

  Вечерта започна с емоционално слово за Парушев, произнесено от Иванушка Хаджийска. Спомен за Маестрото на Стефан Балевски прочете Венелин Йорданов – Хъша. На многобройните гости бе показан видеоматериал за творческия живот на забележителния музикант и педагог, при изработването на който са използвани авторски презентации на Ваня Давидова, режисьорски обработени от Снежина Стойкова.  Програмата продължи с няколко изпълнения на живо на акордеонисти – ученици от Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков” – Плевен,  от класа по акордеон на Ценка Тодорова. Тя е възпитаничка на Маестро Парушев и продължител на неговото дело.

  В края на вечерта Мариета Жекова, също ученичка на Парушев и понастоящем музикален педагог и ръководител на Студия „Гласове”, направи емоционално изказване и в залата прозвуча изпълнение на нейната талантлива ученичка Вероника Тодорова, поздрав към всички концерт майстори на Акордеонния оркестър на Владимир Парушев в годините.

  Специални благодарности бяха отправени към г-н Николай Тодоров – член на читалищното настоятелство и управител на „Ривър сайд” и към г-н Иван Владовски – изпълнител от акордеонния оркестър, и двамата - спомоществователи на събитието.

  © 2017-2019 Народно читалище "Наука-1870 г.", Троян. Всички права запазени.