Четвъртък, 03 Юни 2021 12:25

  Приказни герои и детски книжки завладяха сцената на НЧ „Наука – 1870 г.” – Троян

  Каква по-подходяща дата за честване на юбилей на детска библиотека от 1 юни?! Точно този ден избра екипът на НЧ „Наука – 1870 г.” – Троян, за да отбележи 50-годишнината на Детския отдел на библиотеката. Тържеството беше в синхрон и с Международния ден на детето.

  Празникът започна с кратка официална част, в която бе представена историята на Детския отдел на читалищната библиотека от основаването му през 1971 г. до днес. Приветствия по повод на юбилея поднесоха д-р Виолета Койновска – председател на НЧ „Наука – 1870 г.” – Троян, и Донка Михайлова – кмет на община Троян.

  Концертната част започна по нетрадиционен начин – с карнавал на приказни герои и любими детски книжки, в който се включиха 30 маскирани деца, носещи свои любими книги. След тях на сцената излязоха актьорите от Държавен куклен театър – Габрово, които представиха „Ян Бибиян”- вълнуваща постановка по неостаряващото произведение на Елин Пелин.

  В самия концерт взеха участие ВС „Усмивка”, Габриела Димитрова, Даная Петкова и Преслав Делчев от Студия „Гласове”, детският състав на ФА „Траяна”, формация на танцово студио „Бордо” и мажоретните състави на НУ „Христо Ботев” и СУ „Св. Кл. Охридски”.

  Във фоайето на втория етаж беше експонирана изложба с творби на участници в Школата по изобразително изкуство към читалището, а на първия етаж две троянски книжарници – „Виолета арт” – Виолета Стаевска и ММО „Инвест” – Диана Йончева, разположиха свои импровизирани щандове, на които се предлагаха детски книжки.

  Празничното отбелязване на годишнината на Детския отдел и Деня на детето – 1 юни, е финансиран от Община Троян и реализиран от екипа на НЧ „Наука – 1870 г.” – Троян.

  Водещ на тържеството беше Вихра Петрова – отговорник на читалищната библиотека, която благодари на участници и публика за съпричастността, която проявиха при честването на забележителната не само за библиотеката и читалището, но и за Троян годишнина – 50 години от създаването на Детския отдел на библиотеката.

  © 2017-2023 Народно читалище "Наука-1870 г.", Троян. Всички права запазени.