Петък, 31 Януари 2020 08:28

  Да си спомним Минко Босев

  Минко Босев - оперетен певец. Роден в Троян. Минко Босев - оперетен певец. Роден в Троян.

  Преди 30 години ни напусна именитият наш съгражданин Минко Босев – една от звездите на оперетата в България. Роден е тук, в Троян на 27 юли 1927 година. Страстта по пеенето и впоследствие по оперетното изкуство у него запалва учителят му по музика Данаил Василев през 40-те години на миналия век – години на „златен период“ за Троянската оперета. По това време на местната сцена се подготвят и изнасят редица постановки. Чести са и оперетните гастроли в Троян и Минко Босев неизменно е в салона.

  Оперетният му дебют е през творческия сезон 1951/1952 г. в „Сватба в Малиновка” – представление, което троянци изнасят и в други градове на страната. Следващата 1953 г. Минко Босев вече играе главна роля в оперетата „Волният вятър” на Исак Дунаевски – ролята на Бранко, в партньорство с примата на троянската оперета Весела Попова. Режисьор на спектакъла е Петко Съйчевски. Диригенти са Константин Михайлов и Иван Цанков. Успехът на представлението е невероятен. За един сезон „Волният вятър” има 29 представления, от които три са в Ловеч. „Пресъздаването на лиричните и напрегнато драматични преживявания, изпъстрили любовната интрига Стела – Бранко (Весела Попова – Минко Босев) трогваха до сълзи зрителите. Със своята фигура, глас, игра Минко Босев сякаш бе роден да даде кръв и плът на главния герой, а разгръщането на неговия талант повлияваше на партньорката му Весела Попова да разкрива своите певческо-артистични дарби” – такава е оценката на Илия Готовски в неговите мемоари по повод 85 години оперетна дейност в Троян, публикувани на страниците на в. „Троянски глас” през 1994 година. На републикански преглед в Плевен постановката печели награда. Председателят на журито проф. Саша Попов харесва Минко Босев и го кани на голямата софийска сцена – Държавния музикален театър.

  На софийска сцена даровитият троянски оперетен артист Минко Босев изиграва много запомнящи се роли в партньорство с другите големи звезди на оперетното изкуство в България – Мими Балканска, Лиляна Кисьова, Видин Даскалов.

  През творческия сезон 1959/1960 г. троянският оперетен състав поставя „Веселата вдовица” от Лехар. В представлението за първи път гастролира артистът от Музикален театър – София троянецът Минко Босев в ролята на Данило.

  През сезон 1961/1962 г. троянският оперетен театър поставя оперетата „Принцесата на цирка” от Калман, като за режисурата е поканен режисьорът на същото представление в Държавния музикален театър – София Коста Наумов. „Културен празник за града стана представлението ни заедно със софийските оперетни асове Минко Босев (мистър Хикс), Лиляна Кисьова (мис Мейбъл), Коста Наумов (Пинели) и с най-ярката звезда на българската оперета Мими Балканска” – си спомня отново Илия Готовски.

  Големият оперетен артист Минко Босев през сезон 1979/1980 г. се изявява на троянска сцена и като режисьор. Тук той поставя мюзикъла „Светът е малък” от Иван Радоев.

  Макар и рано напуснал този свят, само на 63 години, Минко Босев остава в историята на българското оперетно изкуство като ярка звезда. Незабравими остават ролите му Боздугански от „Службогонци” на Парашкев Хаджиев, Дон Кихот/Сервантес от „Човекът от Ла Манча” на Мич Лий, Едвин от „Царицата на чардаша” на Имре Калман, Сирано от „Сирано дьо Бержерак” на Парашкев Хаджиев, Яшка от „Сватба в Малиновка” на Борис Александров и още много други.

  Годишнината от неговата кончина беше само повод да се върнем назад и да си спомним за талантливия наш съгражданин Минко Босев.

   

  Поклон и аплодисменти!

   

  автор: Тотка СТАНЧЕВА

  © 2017-2019 Народно читалище "Наука-1870 г.", Троян. Всички права запазени.